Light Grey Pointer

neděle 5. května 2019

Maturitní četba: skvělé knihy, pokud nestíháte

Tak vás vítám u třetího maturitního miniokénka, které se týká hlavně povinné maturitní četby a toho, jak na ni.
V této části bych se s vámi chtěla podělit o několik mých tipů na knihy, které jsou krátké, dobře se čtou, jsou zajímavé a zvládnete je tedy v krátkém čase. Jsou tedy ideální, pokud jste ve skluzu.

A vzhledem k tomu, že já jsem taky ve skluzu, tak vám to sem dodávám zřejmě v době, kdy už máte seznam odevzdaný nebo už máte dokonce maturitu za sebou.

Tyhle knihy se ovšem dají použít i na univerzitě. Studuji český jazyk a ke zkoušce mám mít načtených 20 knih, co si budeme, nestíhám ani za mák.

Snad jste na tom líp než já!


Lakomec - Moliére

Krátká divadelní hra, do které se nezamotáte, zasmějete se a za chvilku ji máte sfouknutou. To podstatné se sice stane asi na posledních 15 stranách, ale to vůbec nevadí.

Revizor - Nikolaj Vasilijevič Gogol

Další kratší drama, u které ho se zasmějete. Odehrává se pouze v jednom jediném dni a vy sledujete osudy městečka, kde si každý dělá, co chce, když se dostaví revizor. Ale je to opravdu revizor?

Bílá nemoc - Karel Čapek

Další drama, nečekaně, ale tohle jsem si opravdu zamilovala. Karel Čapek patří bezesporu k mým nejoblíbenějším autorům a způsob, jakým podává problematiku války a konfliktu je neobyčejný. Toto drama vám doporučuji všemi deseti.

Dobytí severního pólu - Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak

Další divadelní hrou, komedií, je Dobytí severního pólu. Je vtipné, krátké, úderné a, ne že bych vás chtěla navádět, můžete ho zkouknout jako hru na youtube. (Tip! Můžete si video i zrychlit, když faaakt nestíháte.)

Noc na Karlštejně - Jaroslav Vrchlický

Další komedie je Noc na Karlštejně, která je částečně postavená na historii, ale nenechte se zmást filmem. V knižní verzi je to trochu jinak!

Tyrolské elegie - Karel Havlíček Borovský

Poslední knihou není drama, potlesk! Je to báseň, elegie, od Borovského, která má kolem 13 stran. Je vtipná, teskná, zajímavá, má spád a dává smysl, což není u poezie vždy pravidlem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda za každé Vaše slovíčko!