Light Grey Pointer

pondělí 2. září 2019

Univerzitní průvodce: Koleje

Po dlouhé době bych zde opět ráda něco rozebrala a bude se to opět týkat školy. Tentokrát se ale posuneme na univerzitu. Já mám za sebou již první ročník studia na Univerzitě Hradec Králové a před nástupem na školu a nastěhováním do Hradce jsem se sama snažila zjistit co nejvíce informací o tom, jak vypadají koleje, čím jsou vybaveny, co si mám s sebou vzít a vůbec jak to celé funguje. Po těchhle informacích jsem pátrala zejména v angličtině, protože v češtině jsem nic moc nenašla. Problém je, že se samozřejmě americké univerzity a zvyky studentů dost liší od těch našich.

Dnes bych se chtěla tedy věnovat svým zkušenostem, které bych vám ráda předala.

Základem je zjistit si, jaké koleje jsou. Ne vždy jsou k nalezení obrázky pokojů, takže se musíte smířit s obyčejný slovním popisem ze stránek univerzity nebo zkusit dohledat a kontaktovat někoho, kdo na kolejích bydlel. 
Jako příklad bych ráda uvedla koleje v Hradci Králové, kde se nachází Palachovy koleje (UHK) a Koleje Na Kotli (UK). Palachovy koleje jsou zřízeny jako klasický panelový dům se sedmi samostatnými vchody a samostatnými byty, z čehož vyplývá, že se jedná o jakési sdílené studentské byty. V jednom bytě jsou dva dvou nebo třílůžkové pokoje, chodba s úložnými prostory, WC a koupelna a kuchyně s lednicí a vařičem. Naopak Na Kotli jsou koleje zřízené klasičtěji, najdete zde pokoje obvykle pro dva lidi, s psacími stoly, postelemi a skříněmi a na chodbě se pak nachází společné prostory, tedy sdílená kuchyně a koupelny pro patro.

Pokud už víte, který typ kolejí je ten váš, můžete se podle toho zařídit.
Já bydlím na koleji bytového typu a tomu bych se také chtěla věnovat, protože o něm víc vím.
Další důležitá věc je zjistit, jaké vybavení kolej poskytuje. Např. zda je vybavena mikrovlnkou nebo troubou, zda půjčují peřiny a tak dále.

Co si tedy zjistit a nad čím se zamyslet?

  • Na jakém typu kolejí budete bydlet: Budete bydlet na bytě s koupelnou a kuchyní, které budete sdílet s dalšími 3 lidmi nebo bude koupelna a kuchyně společná pro celé patro? Budete na pokoji po dvou nebo po třech? Bude zde dostatek úložného místa?
  • Jaké vybavení koleje poskytují: Poskytují koleje mikrovlnou troubu, vařič, varnou konvici, troubu, zrcadlo, peřiny, povlečení, stolní lampičku? V případě peřin a povlečení, chcete je využívat nebo si raději dovézt vlastní?
  • Jak moc jste pohodlní: Já například docela trpím na bolesti zad a spoustu času trávím u psacího stolu, a tak jsem věděla, že jejich poskytovaná židle mi nebude stačit a pořídila jsem si vlastní kancelářskou židli. Další věc je, jak moc vám budou vyhovovat jejich matrace, po ozkoušení si můžete dokoupit vrchní matraci.
  • S kým budete bydlet: Často se tak nestává, ale pokud budete v kontaktu s budoucími spolubydlícími, je dobré domluvit se, kdo co doveze, abyste neskončili se třemi varnými konvicemi ale bez mikrovlnky.
  • Jak se chystáte nastěhovat: Je vaše auto dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny věci, které si plánujete zabalit?
  • Domov: Jak daleko je škola od domova, budete domů jezdit na otočku s batohem nebo si chcete domů jezdit např. i prát? Budete cestovat hodinu přímým autobusem/vlakem nebo pojedete 5 hodin a budete třikrát přestupovat?
  • Školní potřeby: Tohle záleží hodně na oboru a taky na tom, zda preferujete zápisky do notebooku nebo do sešitu. Osobně preferuji notebook, protože do něj píšu rychleji, takže stíhám enormní tempo některých přednášejících a zároveň se v něm snáze opravují chyby a připravují materiály ke zkoušce. Nicméně mám i předměty, kde se naopak neobejdu bez papíru a tužky, protože studuji hudební výchovu.

Balení věcí

Osobně doporučuji středně velké kartonové krabice pevnějšího rázu, které se nerozpadnou, pokud do nich naskládáte 2 balíky papírů, 6 sešitů, 4 učebnice a slovník. Jestli mají krabice vyříznuté úchytky, tím lépe. To je základ. 
Pokud si pořizujete ozdobné úložné boxy nebo plastový box pod postel, a už víte, co do nich chcete dát, dejte to tam! Ušetříte místo i čas.
Krabice se pokuste balit podle toho, kam věci z nich přijdou. Pokuste se omezit mixovaní typu v jedné krabici pánev, hrnek, sprcháč a 2 učebnice, uleví se vám, až otevřete krabici a budou v ní například pouze věci do kuchyně. 
Pokud víte, že budete používat kufr, zabalte do něj své oblečení, ale s jeho velikostí to nepřehánějte, je to zbytečné. 
Víte-li, že máte k dispozici prostory pro oblečení na ramínkách a budete je používat, připravte si vybrané oblečení na ramínka, vezměte velký odpadkový pytel (ideálně ten se stahovacími šňůrkami a natáhněte jej odspodu na oblečení. Pod háčky na zavěšení pytel stáhněte šňůrkami a voila. Oblečení se nezašpiní, je snadno přenositelné a snadno jej na místě vybalíte.
Jednotlivě přenosné kusy (jedna plná krabice) se pokuste mít tak akorát těžké. Je hezké, mít všechno pospolu v jedné krabici, ale kdo to do toho bytu odnese?

Co si připravit na dosah?

  • Občanka, jiné doklady a peněženka: Na kolejní recepci se budete muset prokázat a možná i rovnou platit následující měsíc, tak ať nejste překvapeni a nehledáte své doklady pohřbené pod horou krabic.
  • Nůžky: Na rozlepování krabic a rozbalování věcí, které jste koupili a nechali zabalené.
  • Věci na úklid: Doporučuji si někam navrch dát vlhčené ubrousky na prach, hadřík, nějaký přípravek na dezinfekci a případně i rukavice. Bude se to hodit, protože ačkoliv mají všichni studenti za úkol před opuštěním kolejí uklidit, co si budeme, ne vždy je to tak růžové, jak bychom si představovali. Navíc se z mé vlastní zkušenosti na kolejích dost práší.
  • Odpadkové pytle: Na odpadky a na věci, které zde zanechali předchozí nájemníci, protože se to prostě stává.
  • Krabice: Jednu z krabic, ve kterých jste si přivezli věci můžete  použít na papírový odpad, u kolejí totiž často bývají popelnice na tříděny odpad.
  • Nějaké základní nářadí: Vezměte s sebou nějaký šroubovák, malé kladívko a případně hřebíky, kdybyste si náhodou potřebovali něco opravit nebo jako já na místě rozbalili novou kancelářskou židli a zjistili, že to v obchodě trochu, ehm, pod**ali.

Jak připravit sebe?

  • Voda a něco k zakousnutí: Na dosah si do auta připravte vodu a něco malého k zakousnutí, budete to potřebovat.
  • Oblečení: Oblečte se pohodlně a trochu méně, než byste podle počasí očekávali, nebo použijte vrstvy, které budete moci postupně odhazovat. Zahřejete se, věřte mi.
  • Prášky: Připravte si na dosah nějaké prášky proti bolesti, kdyby vás začala například bolet hlava, určitě je oceníte.
  • Dobře se na to vyspěte

Další rady a tipy

Nakupte si jídlo a různé drogistické zboží až na místě, maximálně si předem kupte pár věcí, které budou zrovna v akci. Například já si předem kupovala nutellu, protože 150 a 250 korun je zkrátka rozdíl. Jinak se ale držte mé rady, v autě totiž dost pravděpodobně nebudete mít dostatek místa na jeden nákupní košík plný věcí.
Můj tip je nastěhovat se, lehce vybalit a pak vrazit na nákup.
Pokud se jako správný student chcete držet v rámci budgetu, tedy neutratit majlant, protože toho při prvním nákupu budete potřebovat hodně, doporučuji udělat si seznam.
Osobně si píšu seznam na nákup průběžně celé září, abych na nic nezapomněla, a dělím ho na tři sekce: jídlo, drogerie, ostatní. Vím, do kterých krámů budu chtít jít nakoupit, a že nejsou moc daleko od sebe. Den dva před stěhovacím dnem pak použiji svou oblíbenou aplikaci na slevy KUPI, kde si najdu, ve kterých z mých vybraných obchodů jsou položky z mého seznamu zrovna v akci. V aplikaci si také můžete vytvořit nákupní seznam z položek v akci a v obchodě je pak postupně odškrtávat, takže nejen ušetříte, ale vše budete mít přehledné a organizované. 
Případně si také můžete na určitý produkt nastavit upozornění. Já si například vezu letos s sebou i kávovar na kapsle, a tak jsem si na ně nastavila upozornění, protože si raději koupím karamelové espresso za 69 než za 99.

Udělejte si seznam věcí, které byste si rádi zařídili v den nastěhování
Například se stavte pro kartu na MHD a dobijte si ji. Doporučuji, nechat si poradit od paní, která je zařizuje, obvykle vám poradí, co vás vyjde nejlevněji. Čekací lhůta na kartu může být až dva týdny a za tu dobu by se vám mohlo ježdění po městě pěkně prodražit. Koukněte proto na stránky MHD daného města, zda si nemůžete podat předem elektronickou žádost.
Vyzvedněte si ve škole ISIC nebo revalidační známku. První týden školy tam totiž zpravidla bývá pekelná fronta. ISIC si rovnou můžete nabít např. abyste mohli platit za tisk nebo v kantýně.



Do dalšího univerzitního průvodce zahrnu, co s sebou 
zabalit na kolej, a tisknutelný seznam k odškrtávání
který byl pro mě nutností.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda za každé Vaše slovíčko!